27.03.2009 suomenmusiikki kirjoitti:

Finn Andersson

Finn AnderssonFinn Andersson

Laulu korkeista odotuksista parisuhteessa – siitä mahdottomasta yhtälöstä, että kokoajan voisi olla pelkästään ihanaa yhdessä. ”Laatuaikaa ei voi pakottaa. Se tulee kun et osaa odottaa, että joku sua rakastaa”. Biisi on toiminut Finn Andersson soolo-projektin ”kulminaatiopisteenä”. Ja se antoi suuntaa koko tulevalle albumille. Sitä kehiteltiin, yhdessä tusinan muun kappaleen kanssa projektin alkuaikoina. Laatuaika on kuitenkin lähes ainoa sen ajan biiseistä joka on yhä mukana. Yhteensä debyyttialbumille päätyi 10 biisiä noin kolmestakymmenestä.

2. Betoniromantiikkaa
Lauluja lähiöstä, jossa meno on elämänmakuista ja tapahtumarikasta. Biisissä yhdistyy kokemukset betonilähiöasumisesta ja opiskeluaikojen kimppakämppäelämästä.

3. Enkeli
Mihin ihmeen suhdesuohon ne koulun kaunottaret oikeastaan katosivatkaan? Miksi nainen kestää ja sietää (pitkäänkin) huonoakin suhdetta? Riittävätkö ne muutamat hyvät hetket, vai sumentaako rakkaus ja saa unohtamaan oman itsensä parhaan? Päinvastoin kun nopealla kuuntelulla voisi luulla ”Enkeli” ei siis kerro välttämättä syömishäiriöisestä Annasta. (Sattui vain niin että eräs sanoittajalle tuttu Anna, sattui olemaan paikalla kun biisin teema pulpahti mieleen. Siitä henkilö kappaleeseen).

4. Ilman sua olisin mennyttä
Kesäyö ja ihastuksenhuumassa järvenrannalla. Pulahdus tummaan ja tyyneen veteen tuntuu hyvältä ja romanttiselta ajatukselta väsyneestäkin. Biisi syntyi levytys-sopimuksen allekirjoittamisen aikoihin ja tuntui jo silloin vahvalta single vaihtoehdolta.

5. Lähiön syntiset
Miltä tuntuu kaiken tutun ja turvallisen taakse jättäminen, uuden ja tuntemattoman edessä. Harmaaseen betonilähiöön syntyi 10 teinikasvukivun vuotena side, jota ei pysty (tai välttämättä edes halua) katkaista. Biisi kertoo siis lähtemisestä ja tuttujen naamojen (kauniiden ja pahisten) hyvästelystä.

6. Neiti Näppärä
Rakkauden sammumisen jälkeen tulee irtautuminen, mutta kun etäisyys kasvaa tarpeeksi alkaa elämä jälleen voittaa. Biisi kertoo lopullisen irtautumisen jälkeisestä voimantunteesta ja vapaudentunteen purkautumisesta.

7. Liity mukaan!
Kunnon mielenosoituksessa on imua, voimaa joka saa adrenaliinin virtaamaan. Se vetää mukaansa sivustaseuraajankin, jolle uusi vastakkainasettelu ei välttämättä ole aivan selvä.

8. Mysteerisaari
Aava meri on jo itsessään arvoituksellinen paikka, joka tekee kaukaisista saarekkeista vielä kiehtovampia. Kuuma ja tyyni kesäpäivä saa retkeläiset soutamaan liian kauas eikä voimat enää riitä paluumatkalle.

9. Miehen voimat
Läheisen ystävän poismenon jälkitunnelmissa kirjoitettu teksti.

10. Suurin kaikista
Jostain syystä sanoitukset tuntuu lähtevän helposti parisuhteenvatvomisosastolle. Halusinkin kirjoittaa vastapainoksi sille puhtaan rakkauslaulun. Koskettavan sellaisen jossa asia ilmaistaan selkeästi. Biisi lojui pitkään käyttämättömänä kunnes siitä tajuttiin riisua kaikki ylimääräinen ja turha pois. Nyt se on paljas ja haavoittuvainen esitys, mutta äärimmäisen herkkä ja kaunis.