27.03.2009 suomenmusiikki kirjoitti:

Samae

sami-3208Samae Koskinen: Elossa

Samae Koskinen (s. 1978) on saanut valmiiksi toisen, odotetun soololevynsä. Helmikuussa 2006 julkaistu Vol. 1 saa jatkoa ajatuksia herättävästä mutta energisen suoraviivaisesti soivasta kokonaisuudesta, joka kantaa nimeä Elossa.

Koskisen toista soololevyä jouduttiin odottamaan tovi, sillä mies tunnetaan myös Suomen arvostetuimpiin indie-yhtyeisiin kuuluvan Sister Flon keulakuvana ja biisintekijänä. Yhtyeen viime vuonna julkaistu levy The Healer valittiin musiikkilehti Rumban kriitikoiden äänestyksessä vuoden parhaaksi kotimaiseksi levyksi. Soundin arvostelijoiden listauksessa albumi päätyi komeasti sijalle kaksi.

Vol. 1 -levylle Koskinen sävelsi kaikki kappaleet sekä soitti kaikki instrumentit itse. Sanoittajiksi kutsuttiin kiinnostavia suomalaisia kirjailijoita ja runoilijoita (mm. Inka Nousiainen, Sanna Karlström, Tomi Kontio, Kauko Röyhkä).

Elossa-levylle Koskinen halusi kirjoittaa tekstejä myös itse. Tuoreen albumin kaikkien kappaleiden lyriikat ovatkin syntyneet Koskisen ja Kauko Röyhkän yhteistyönä. Parivaljakon yhteistyö on tuonut Koskisen kappaleisiin pelkistettyä ja henkilökohtaista otetta.

”Olen sanoittanut englannin kielellä jo pitkään. Halusin käyttää materiaalina omia kokemuksiani, tuntemuksiani ja unelmiani myös suomenkielisessä musiikissani”, kertoo Koskinen.

Vol. 1 -levylle hengästyttävän kauniin Hän asuu näillä kulmilla -kappaleen sanoittanut Röyhkä oli selkeä valinta tekstittäjäkumppaniksi.

”Olemme olleet tiiviisti tekemisissä viime aikoina, sillä soitin bassoa Kaukon ja Riku Mattilan viime vuonna ilmestyneellä levyllä sekä kiertueella.”

Levy kertoo tarinan

Elossa on episodialbumi, jossa tutustutaan yhden päivän tapahtumiin eri henkilöiden näkökulmista. Levy kuljettaa kuulijaa kohti päivän traagista päätöstä, joka kietoo kappaleiden kertojien elämät yhteen odottamattomalla tavalla.

Traagisuudesta huolimatta levystä huokuu elämänilo, toivo ja kunnioitus elämän vähäpätöisimmiltäkin tuntuvia hetkiä kohtaan.

”Kuolema kauhistuttaa ja pelottaa, ja sen vuoksi haluan laulaa siitä. Kuoleman läsnäolosta huolimatta levy on positiivisinta ja ulospäinsuuntautuneinta musiikkia, jota olen tehnyt.

Elossa-levyn on yhdessä Koskisen kanssa tuottanut Riku Mattila, joka on tuttu myös useiden muiden eturivin artistien taustalta (mm. Maija Vilkkumaa, Ismo Alanko, YUP, Lauri Tähkä ja Elonkerjuu, 22-Pistepirkko). Mattila tuotti myös Koskisen edellisen albumin.

Samae Koskinen – Vol. 1
Julkaisupäivä 8.2.2006

Suomen kiinnostavimpiin ja kehutuimpiin indie-yhtyeisiin lukeutuvan Sister Flo’n laulaja Samae Koskinen (s. 1978) on tehnyt ensimmäisen soololevynsä. Suomenkielisen levyn lyriikoista vastaa joukko maamme eturivin runoilijoita ja kirjailijoita: Sanna Karlström, Tomi Kontio, Inka Nousiainen, Kauko Röyhkä ja Saila Susiluoto.

Kaikki levyn laulutekstit ovat ennen julkaisemattomia tilaustöitä Samae Koskisen sävellyksiin. Samae soittaa levyllä kaikki soittimet itse.

”Tämä on mielenkiintoinen ja hieno projekti. On suuri etuoikeus saada tehdä levy arvostamiensa kirjoittajien kanssa”, Samae kertoo.

Samae on suunnitellut soololevyn levyn tekemistä jo pitkään. Ajatus konkretisoitui Sister Flo’n edellistä Tragician’s Hat-albumia tehtäessä, kun Samae kysyi tuottaja Riku Mattilalta (mm. 22-Pistepirkko, Ismo Alanko, Radiopuhelimet, YUP), jos tätä kiinnostaisi tuottaa myös hänen soolomateriaaliaan. Mattila kertoo innostuneensa Samaen soololevyn tekoon samoista syistä kuin aiemmin Sister Flo:ta tuottaessaan. ”Sister Flo on minun näkökulmastani erilainen indie-bändi. Pääpointti ei ole tyylittelyssä, vaan perinteisesti musikaalisissa elementeissä. Persoonallisuus yhdistettynä lahjakkuuteen kiinnostaa aina, ja siitä on kyse myös tässä Samaen soololevyssä”, Mattila sanoo.

Pesäeroa Sister Flo’n musiikkiin tehdään Samaen mukaan kielivalinnan lisäksi mm. 70-lukuisemmilla rytmeillä. Myös runoilijoiden mukana olo tuo levylle 70-lukuisen konseptin.