8.04.2009 suomenmusiikki kirjoitti:

John McGregor

john_maa

John McGregor – Maa ei oo pimee 29.8.2007
”Eilen näit surussani auringon, silloin tiesin suru viisaan ilo on.”

John McGregorin kaksi vuotta sitten julkaistu debyyttialbumi Joki nousi arvostelumenestykseksi ja sai paljon huomiota osakseen. Levy osoitti, että Suomen kaltaisessa heavy-maassa on sijaa herkkyydellekin. Mutta meistä kaikista löytyy se puoli: kaipuu kauniisiin asioihin. Herkkyys, vilpittömyys ja läsnäolo hallitsevat myös Johnin 29.8.2007 julkaistavaa kakkoslevyä Maa ei oo pimee.

Albumi nojaa vahvasti akustisuuteen, mutta Maa ei oo pimee on sovituksellisesti edeltäjäänsä rikkaampi, ja sillä kuullaan enemmän soittimia. Johnin brittiläiset sukujuuret ovat vahvasti läsnä miehen musiikissa, mutta nyt kelttisävyjen ohella voi kuulla kaikuja mm. Appalakeilta, banjon tuodessa tunnelmia Missisipiltä.

Kun Joki -levyllä teemana oli vesi, Maa ei oo pimee -albumia hallitsee valo. Levyn kappaleissa käsitellään elämän valoisaa ja pimeää puolta, ja sitä miten rakkaus yhdistää molempia asioita. Rakkaudesta ja rakkaudella levy on tehtykin. Tällä kertaa John teki sanoituksia yhdessä elämänkumppaninsa Riinan kanssa. Pariskunnan sanoituksissa vahvan sijan saa luonto erilaisine ilmiöineen. Luonto onkin Johnille yksi tapa havainnoida maailmaa ja sen ilmiöitä. Sen välityksellä ihmisille on helppo kertoa monia asioita – luonto on kuin yksi kommunikaation väline.

Luonto kuuluu vahvasti Johnin elämään muutenkin. Mies on perustanut vaimonsa kanssa Fiskarsiin päiväkodin, jonka toiminta-ajatuksen kuulee sen nimestä: Luonnonhelma. John on valittu myös EU:n hyvän tahdon lähettilääksi yhdessä Anssi Kelan kanssa. Tänä vuonna hyvän tahdon lähettiläiden teemana on yhdenvertaisuus.

John on toiminut musiikinkentällä monipuolisesti. Hän on ollut mm. kiertuemanagerina ja keikkajärjestäjänä. Musiikkia ja akustisia keikkoja John on tehnyt jo vuosia, hän on kuulunut esim. Helsingin Semifinalin Samettiklubien vakiokävijöihin. Joki on Johnin ensimmäinen levy – ja samalla hänen ensimmäiset suomeksi tekstittämänsä kappaleet.

www.myspace.com/mcgregorjohn

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Kari Hynninen, 040 – 824 3915 kari.hynninen@suomenmusiikki.fi

john-joki1

John McGregor – Joki (2005)

Joki tekee saman sisälle, minkä leudon kesätuulen kosketus iholle

Musiikki tulee harvoin näin lähelle. John McGregorille läsnäolo musiikissa ja kaikessa muussakin tekemässään on erittäin tärkeää. Joki tulee lähelle. Se antaa hektisellekin ihmiselle luvan pysähtyä ja kuunnella – ihan vain olla. Ja täyttyä Joen ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kauneudesta.

John McGregorin musiikkia on luonnehdittu folk-progeksi ja siitä on löydetty yhteneväisyyttä mm. Nick Draken kanssa. Kauniin akustisesti soiva Joki on herkkä ja haikea, mutta ei missään nimessä epätoivoinen. Se on tehty luottamuksesta ja avaimeksi sen löytämiseen. Samalla Joki on lahja meille kaikille, se muistuttaa siitä, mitä kaikkea ympärillämme on.

Kolmekymppinen John asuu Fiskarsissa. Hän on syntynyt Britanniassa ja elänyt monissa maissa, kunnes perhe asettui äidin synnyinmaahan Suomeen ja Poriin. Kelttiläinen tausta kuuluukin Johnin musiikissa Atlantin yli puhaltavana tuulena, onhan mies kuullut brittiläisen isänsä kautta paljon englantilaista, skotlantilaista ja irlantilaista folkmusiikkia.

Musiikillisen kotinsa John katsoo olevan Porissa. Satakuntalaiskaupungin moni-ilmeinen skene on se, missä hän on varttunut ja toiminut. Samaisessa kaupungissa taltioitiin myös Johnin debyyttilevy. Joki on äänitetty Aki Peltosen studiolla. Aki myös soittaa levyllä bassoa ja haitaria. Rumpuja Joella soittavat Mika Rättö (mm. Circle, Kuusumun Profeetta, Rättö & Lehtisalo) ja Jan Pethman (mm. Hypnomen, Maija Vilkkumaa, Ultra Bra).

John on toiminut musiikinkentällä monipuolisesti. Hän on ollut mm. kiertuemanagerina ja keikkajärjestäjänä. Musiikkia ja akustisia keikkoja John on tehnyt jo vuosia, hän on kuulunut esim. Helsingin Semifinalin Samettiklubien vakiokävijöihin. Joki on Johnin ensimmäinen levy – ja samalla hänen ensimmäiset suomeksi tekstittämänsä kappaleet.