8.04.2009 suomenmusiikki kirjoitti:

The Crash

thecrashmv2

”Ei ole häpeä olla tunteellinen. Haluamme musiikillamme ihmisten nauravan ja itkevän”.
-Teemu Brunila / The Crash

The Crashin levytykset ovat aina olleet odotettuja. Nyt neljäs odotus palkitaan ja korkojen kera. Bändi on aina osannut kuulostaa komealta, sävykkäältä ja varmaotteisen tyylikkäältä itseltään. Sitä onkin usein kutsuttu Suomen ruotsalaisimmaksi bändiksi. Ei siis mikään ihme, että Ruotsin ylpeys Kent aikoinaan nimesi The Crashin suosikkibändikseen Suomesta. Persoonattoman popin, sieluttoman r&b:n ja tyhjäpäisen rockin valtavirran keskellä The Crash hätkähdyttää ja hymyilyttää: yhtäkkiä kauneus löytyy kaikkialta – maailma on sittenkin hyvä paikka elää. The Crashia on vaikea olla rakastamatta.

Ponikyytiä

”Tästä tuli meidän paras levy!”, huudahtaa innostunut Teemu Brunila uudesta Pony Ride -albumista. Esimakua The Crashin uusista tuulista saatiin jo kolmen uuden biisin verran viime syksynä ilmestyneellä Selected Songs 1999-2005 kokoelmalevyllä. Myös uudelta albumilta digitaalisena julkaistu Grace-single on ehtinyt soida radiossa jo hyvän tovin.

Crashin tuttu huumorintaju ja svengaava diskopop ovat läsnä edelleen. Toisaalta yhtye ei ole koskaan hylännyt jo debyyttialbumia leimanneita emotionaalisia brittipopsävyjä, joita kuullaan etenkin vahvatunnelmaisissa balladeissa myös nyt runsaasti. Pony Ride on selkeästi ajaton teos – se ei ole osa mitään ilmiötä. Ei ole vaikea uskoa, että albumista voisivat innostua muutkin kuin yhtye itse ja levy-yhtiö, sillä tälläkään kertaa Brunilan sävelkynä ei ole tarttuvissa kertosäkeissä säästellyt nuottiakaan.

Teemu Brunila kertoo: ”Suurimpia muutoksia ehkä on, että nyt laulutyylini on paljon rehellisempi. Siinä ei ole kikkailun makua. En yritä kuulostaa Macy Graylta tai keneltäkään muultakaan, vaan kuulostan ihan itseltäni. Fysiologisesti ajatellen en yritä vääntää sitä ääntä enää, vaan laulan sillä tavalla kuin se tulee sisältäni.”

Tällä kertaa The Crash teki kaiken itse. Se aloitti kattavan äänitysarsenaalin haalimisen alkuvuodesta. Bändi halusi käyttää studiota yhtenä instrumenttina ja koki tuotannon teknisen osaamisen tapana laajentaa omaa tekemistään – enää ei tultaisi jälkijunassa. Teemu Brunilan, Samuli Haatajan ja Erkki Kailan alusta asti luotsaama bändi on saanut uutta voimaa kosketinsoittaja Samuli Jokisesta, joka on nyt yhtyeen vakiokalustoa.

Kaukoputkessa

The Crash ei ole levännyt laakereilla Melodramansa jälkeen, vaikka siltä olisi ehkä näyttänyt. Tammikuussa 2006 The Crash soitti keikan Ranskan Cannesissa kansainvälisillä MIDEM -musiikkimessuilla, joiden avajaisiltaa Suomi isännöi. Bändi teki alkuvuodesta myös maailmanlaajuisen kustannussopimuksen EMI Music Publishing Germanyn kanssa. Kesällä bändi piipahti studiosta keikoille Los Angelesiin ja New Yorkiin. The Crash ei anna jet lagien lannistaa itseään – bändin tahtotila breikata ulkomailla on kova. Se on keikkaillut uransa aikana jo 15:ssä eri maassa ja monta uutta odottaa vuoroaan. The Crashin juuret musiikillisesti ovat Jenkeissä ja Briteissä, joten suunta on luonnollinen. Ensi vuodeksi on luvassa uuden levyn julkaisu edellä mainittujen lisäksi Australiassa. Skandinaviassa ja Keski-Euroopassa bändi onkin jo vakiinnuttanut asemansa.

Kameran takaa

Sugared, Lauren Caught My Eye, Star, Still Alive, Big Ass Love… The Crashin menestystarinaa on vaikea kuvitella ilman ohjaaja Tommi Pietiläisen upeita videoita. Pitkä yhteistyö on tuottanut hedelmää jo heti alusta lähtien: Sugared -video sai Suomessa neljä eri videopalkintoa

”Ohjaajan näkökulmasta on ollut kiitollinen tehtävä, että on päässyt luomaan bändille visuaalista ilmettä liikkuvaan kuvaan niin pitkän ajan kuluessa. Videoihin on pyritty luomaan aina oma kiinnostava maailmansa, jonka inspiraatiot löytyy eri aikakausilta. Bändin kanssa on ollut helppoa olla samoilla linjoilla”, kertoo Tommi.

Suurennuslasissa

Comfort Deluxe (1999)

 • -Sugared -biisi päätyi vasta demoversiona Radiomafian soittolistalle jo ennen kuin bändi oli saanut edes levytyssopimusta
 • -Warner sainasi yhtyeen nopeasti ja debyyttialbumi julkaistiin vuonna 1999
 • -albumi julkaistiin myös Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä ja Pohjoismaissa

Wildlife (2001)

 • -kakkosalbumi myi kultaa
 • -Wildlife julkaistiin koko Euroopassa vuoden 2002 aikana, ja bändi kiersi tiivisti ympäri maanosaa mm. A-han ja Eskobarin lämppärinä
 • -Lauren Caught My Eye -video oli ensimmäinen suomalainen video, joka valittiin voimasoittoon MTV Nordicilla
 • -myös perinteisempää The Crashia edustanut Star -biisin video oli musiikkikanavalla voimasoitossa
 • -bändi oli ehdolla MTV:n Best Nordic Act -kategoriassa vuonna 2002
 • -Saksassa Star -biisi soi radion lisäksi myös eBayn laajassa tv-mainoskampanjassa
 • -vuonna 2003 bändi oli myös ehdolla NRJ Radio Awards -gaalassa kahdessa kategoriassa

Melodrama (2003)

 • -myös kolmosalbumi myi kultaa mm. Still Alive -videon Hill Street Blues ja Flashdance -henkisen ilottelun siivittämänä

Selected Songs 1999-2005 (2005)

Pony Ride (2006)

”The Crash on kuin Issey Miyaken parfyymi Mennenien keskellä.”
– Jarmo Juhala / Trendi

Lisätiedot ja haastattelut

Kari Hynninen puh: 040-8243915 | info@suomenmusiikki.fi

Linkit

» http://www.thecrash.com/
» http://www.myspace.com/thecrashmusic