16.03.2011 Kari Hynninen kirjoitti:

Pekka Kuusisto ja Paula Vesala julkaisevat yhteisen levyn

Pekka Kuusisto ja Paula Vesala julkaisevat levynPekka Kuusisto ja Paula Vesala: Kiestinki
(julkaisija Suomen Musiikki)

Pekka Kuusisto ja Paula Vesala julkaisevat 11.5. 2011 albumillisen Kuusiston säveltämiä ja Vesalan sanoittamia kappaleita. Kappaleet kertovat sodan varjoista naisen elämässä, rakkaudesta taistelun keskellä, vanhenemisesta, vaikenemisesta, myös mummon kuolemasta lapsenlapsen silmin. Kun Lotta Svärd lakkautettiin sotien jälkeen fasistisena järjestönä, useat naiset hävittivät rangaistuksen pelossa pukunsakin, eivätkä koskaan puhuneet kokemastaan. Vesala on omien sanojensa mukaan sotkenut laulujen teksteissä molempien isoäitiensä tarinoita omiin tulkintoihinsa. Kuusiston sävellykset kuljettavat kuulijaa unenomaisesta hartaisiin ja myös riehakkaisiin tunnelmiin. Levyllä on myös Pekan isoisän Taneli Kuusiston sota-aikana säveltämä  ja Hannu Asunnan sanoittama marssi.

Laulukokonaisuus sai alkusysäyksensä jo vuosia sitten, kun Pekka pyysi Paulalta tekstiä Suomenlinnassa järjestettävää ”Omani uni” -konserttia varten. Syntyi ”Kiestinki” -niminen laulu, jota ovat esittäneet Emma Salokoski ja Maria Ylipää. Myöhemmin sota-aiheesta kiinnostunut Paula sanoitti ”Hiljaiset vuodet” Vuokko Hovatan albumille, ja Pekka on säveltänyt myös tämän tekstin uudelleen osaksi tätä kokonaisuutta. Pekka toimii Tuusulanjärven kamarimusiikkifestivaalin, nykyään nimeltään Meidän Festivaali, taiteellisena johtajana, ja ehdotti kokonaista isoäiti sodassa -teemaista konserttia. Konsertti toteutettiin 2009 kesällä. Sen jälkeen kaksikko on pikkuhiljaa muokannut ja täydentänyt laulusarjasta albumia, jolla Pekka soittaa harmoonia ja viulua, Paula laulaa. Levyä on nauhoitettu Suomenlinnassa Samuli Kosmisen ja Teemu Korpipään kanssa.

Viulisti Pekka Kuusisto on tullut tunnetuksi harvinaisen monipuolisena ja avarakatseisena muusikkona, joka on yhtä kotonaan niin viulukonserttojen solistina kuin vaikkapa elektronisen musiikin maailmassa.

Paula Vesala on Helsingissä asuva muusikko ja lauluntekijä, joka on tullut tunnetuksi PMMP-yhtyeen toisena solistina.

Suomen Musiikki
info@suomenmusiikki.fi
Kari Hynninen
040-824 3915
Kalliolanrinne 4, 6. krs.
00510 Helsinki