16.10.2011 Kari Hynninen kirjoitti:

Auteur Jazz : Cunning Album

auteur jazz cunning album kansikuva
Auteur Jazzin toinen albumi julkaistaan 19.10. Cunning albumiksi nimetyltä levyltä voidaan odottaa paljon. Antti Hynnisen luotsaama, energistä ”film noir -agentti -jatsia” soittava sekstetti ponnahti jazz –yleisön tietoisuuteen vuonna 2009 ”Aphorisms” debyytti-albuminsa myötä. Albumi sai Emma –ehdokkuuden, Funky Awards ”vuoden levy” -palkinnon sekä useita hyviä arvioita Opettaja –lehden ”vuoden löydöstä” Helsingin sanomien ”vuoden tulokkaaksi”.

Joseph Lewisin vuonna 1955 ohjaamassa, mustavalkoisessa The Big Combo (suom. Häikäilemättömät) –elokuvassa on kohtaus, jossa häikäilemätön rikollinen Mr. Brown kiduttaa kovaksi keitettyä etsivä Diamondia soittamalla jazz –rumpusooloa kovalla äänenpaineella. Auteur Jazzin ”Cunning Album” ammentaa vahvasti vaikutteita 40 – 50 luvun film noir –elokuvista ja tämä kohtaus kaikessa absurdiudessaan kuvaa osaltaan hienosti albumin tunnelmaa. Cunning Albumin kappaleissa kohtaavat vaaran tuntu, film noirille tyypilliset kontrastit ja dramatiikka, monipuolinen orkestrointi sekä omaperäiset sävellykset. Levy sisältää kappaleen Tangier jonka Big Band sovitus sijoittui kolmanneksi ”Esko Linnavalli” big band – sävellyskilpailussa Imatralla 2011.

Auteur Jazzin debyyttialbumi Aphorisms syntyi pitkälti Antti Hynnisen studiokokeilujen innoittamana. Albumilla Hynninen soittaakin itse lähes kaikki instrumentit. Cunning Albumilla Auteur Hynninen on pysytellyt lähinnä saksofonien ja huilun varressa antaen tällä kertaa enemmän tilaa muille Auteur Jazzin jäsenille.
Aphorisms määritteli jo varhain bändille arvosteluissakin kiitetyn ominaisen soundin ja Cunning Album vie tätä estetiikkaa astetta pidemmälle. Bändin dynamiikka on hioutunut kymmenien keikkojen aikana ja sävellykset ovat tehty juuri näitä tiettyjä soittajia ajatellen. Levyllä vierailee myös trumpetisti Janne Toivonen.
Film noir dramatiikan ohessa kaikuu ripaus kieli -poskessa –mentaliteettia; ryppyotsaisuuden vastakohtana Cunning album luo vahvoja mielikuvia, tanssittaa ja laittaa sormet napsumaan nurkkapöydissä.

Antti Hynninen on Pop&Jazz konsevatoriosta valmistunut, nykyisin Sibelius Akatemiassa opiskeleva saksofonisti, säveltäjä ja tuottaja. Antti on saanut Nokia Young Talent Stipendin, Emma –ehdokkuuden ”Aphorisms” albumista, voittanut Funky Awards ”vuoden levy” -palkinnon samaisella albumilla sekä sijoittunut kolmanneksi Esko Linnavalli big band –sävellyskilpailussa 2011. Antti on soittanut n. 40 äänitteellä (mm. Tuomo, Hanoi Rocks, The Irrationals Janna Hurmerinta, Osmo Ikonen) ja tuottanut Auteur Jazzin lisäksi Rimen ”Our Kingdom”, Janna Hurmerinnan ”Right Now” sekä Fly:n omaa nimeään kantavan albumin. Antti on myös säveltänyt musiikit lähes 30 uuden sirkuksen, tanssin ja teatterin esitykseen sekä esiintyy aktiivisesti The Irrationalssin, Rimen, Tuomon ja tietenkin Auteur Jazzin kanssa.