26.01.2012 Kari Hynninen kirjoitti:

Fredator: Rebirth of the Bad (julkaisu 15.2.2012)

fredator rebirth of the bad kansi

Vajaan kahden vuoden takaisella debyyttialbumillaan hurmannut ja osin myös hämmentänyt Fredator palaa vahvasti jazzkartalle tuoreella Rebirth of the Bad -levyllään. Liskomaisen rumpali Fredatorin johtama yhtye svengaa vaivattomasti ja keittää lattarimaustein sävytettyä menojazziaan alati kuumenevalla liekillä.

Jo debyytti Bad Jazz esitteli väkevästi rytmiruuvia kiristävän kombon ja kakkosalbumillaan Fredator nousee lopullisesti uuden Suomi-jazzin eturiviin. Sävellyksissä on vivahteikkuutta, soitossa terävyyttä ja svengissä luontevuutta.

Fredatorin musiikille ominainen sarjakuvamaisuus ei hämärrä sitä tosiasiaa, että yhtyeen riveistä löytyy nippu kotimaisen jazzin tähtikaartiin lukeutuvia muusikoita. Muiden muassa SUN Trion ja Ricky-Tick Big Bandin riveistä tuttu Jorma Kalevi Louhivuori, palkittu vibrafonistilupaus Panu Savoinen ja Auteur Jazzin sekä MOPO-trion takalinjoilta löytyvä basisti Eero Tikkanen esiintyvät edukseen nyt myös liskojazzin saralla. Värikäs saksofonisti Joakim Berghäll ja joukkoon ekstrajäsenenä liittyvä pitkän linjan aktiivinen lyömäsoittaja Abdissa ”Mamba” Assefa täydentävät laadukkaan kokoonpanon.

Liskoasun takaa puolestaan löytyy yhtyeen primus motor Fredator alias Jussi Fredriksson. Sekä kosketinsoittajana että rumpalina tunnettu mies on laajentanut rooliaan viime aikoina toimien myös Turun kulttuuripääkaupunki hankkeen kiitosta saaneiden Flame-jazzklubien ja Korppoo Jazzin taiteellisena johtajana. Rumpupallin ja liskoasun takana Fredriksson on karismaattinen ja määrätietoinen yhtyejohtaja, jonka väkevä svengi johdattaa liskokvintettiä alati uusiin musiikillisiin seikkailuihin.

Fredator herätti ansaittua huomiota keikkarintamalla jo ensilevynsä jälkeen ja bändin meno kiihtyy yhä. Hiljattain Fredator sai kunnian olla mm. ainoa suomalaisyhtye, joka kelpuutettiin Tallinn Music Weekin uutta jazzia esitelleeseen showcase-osioon. Liskoasuinen yhtyejohtaja oli kiistatta myös festivaalin suosituin yhteiskuvattava paikallisten musiikkidiggarien keskuudessa.

Fredator: rummut, pilli, vokaalit
Joakim Berghäll: saksofonit
Jorma Kalevi Louhivuori: trumpetti
Panu Savolainen: vibrafoni
Eero Tikkanen: basso
& Abdissa ”Mamba” Assefa: lyömäsoittimet