20.05.2012 Kari Hynninen kirjoitti:

Liljan Loisto tuikkaa klassikkoiskelmät roihuun

Iskelmäreggaepoppoo Liljan Loisto julkaisee toisen levynsä Vapauden hurman 30.5.2012. Kun yhtyeen edellinen albumi Takaisin Karjalan maille (2010) kurkotti rajan taakse, Vapauden hurma hyppää mustalaiskaravaanin matkaan ja tarttuu väkevällä otteella suomalaisiin iskelmäklassikoihin sekä balkanilaisiin kansanlauluihin. Liljan Loisto puhaltaa raikasta henkeä muun muassa sellaisiin ikivihreisiin kuin Katupojan laulu, Eva ja Villihevosia.

Orkesterin solisteina valokeilan jakavat suomireggaen kärkikaartiin kuuluva Puppa J (Puppa J ja Tasottavat, Jätkäjätkät) ja kaksi soololevyä julkaissut, kuulasääninen Yona, joka pokkasi Vuoden tulokas -Emman 2010 debyytillään Pilvet liikkuu minä en.

– Mä olen vanha punkkarijäbä, kun taas Yona on laulanut lapsesta asti kuorossa. Lähestymme musiikkia eri näkökulmista, mutta silti meillä synkkaa niin hyvin, ettemme pääse toisistamme eroon. Välillä meillä on sanaton yhteisymmärrys, välillä taas eivät auta mitkään sanat. Joskus lavalla kipinöi ei-niin-hyvällä tavalla, joskus sulaudumme kuin yhdeksi ihmiseksi, kertoo Puppa J kaksikon yhteistyöstä, joka on jatkunut jo kahdeksan vuotta.

Vapauden hurman Ikivihreät iskelmät, mustalaismusiikki ja balkanrytmit leimahtavat vuoroin riemukkaaseen roihuun, vuoroin kuulijan sydäntä korventaa viiltävä kaipuun liekki. Orkesterin nuoret pelimannit mittelevät villeiksi yltyvissä tanssibiiseissä soittotaidoissaan, testaavat mihin kaikkeen viulu venyy. Sanoituksissa keitellään pontikkaa korpikuusen katveessa ja haikaillaan aikaan, jolloin “lempeämmin eli ihminen”

– Se, että olemme lainanneet kappaleet muilta vapauttaa meidät keskittymään vain tunteeseen ja tulkintaan, intoilee Puppa J.

Ja tunne on se, mikä lyö levyltä läpi. Ihmisääni ja muut instrumentit sykkivät elämää ja vivahteita. Vapauden hurma on harvinaista herkkua tänä ylituotetun musiikin aikakautena.

Vapauden hurman julkaisee Suomen Musiikki Oy.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt Kari Hynninen, 040-824 3915 kari@suomenmusiikki.fi

Promokuvat ladattavana osoitteessa www.suomenmusiikki.fi/valokuvat-ja-media/