27.06.2012 Kari Hynninen kirjoitti:

Tommy Tabermann/Toni Edelmann – Niitylle minä sinut veisin cd ilmestyy 17.8.2012

TabermannEdalmann_Niitylle_kansi

Eija Ahvo, Susanna Haavisto, Toni Edelmann ja Juha Tikka ovat levyttäneet Tommy Tabermannin runoihin ja Toni Edelmannin sävellyksiä teokseen Niitylle minä sinut veisin. Levy ilmestyy 17.8.2012, julkaisijana on Suomen Musiikki.

Toni Edelmann kertoo mistä on kyse:

“JATKA MATKAA, YKSINÄINEN”

”Tapasin Tommyn ensi kertaa Vanhan Kuppilassa 1970-luvun alussa. Kerroin hänelle, että olin säveltänyt kaksi hänen runoaan: ”Mahdollisuus” ja ”Laulu kärsivästä sydämestä”. 35 vuotta myöhemmin sävelsin nuo runot uudestaan osaksi ”Hyvänyön iltasoiton”.

Tuon ensimmäisen tapaamisemme jälkeen olimme Tommyn kanssa yhteydessä silloin tällöin. 1970-luvulla jopa esiinnyimme yhdessä. Tommy luki runojaan ja minä soitin pianolla hiljaista musiikkia taustalla. Pidin hänen tavastaan lausua omia runojaan. Silloin tällöin kohtasimme myös Lauttasaaren nyrkkeilysalilla.

Vuosien mittaan loittonin Tommyn tavasta kirjoittaa runoja ja tulkita maailmaa.  Kun Tommy pyysi minua säveltämään runon ”Lempeys” Eija Ahvon 50-vuotisjuhliin, runo ei puhutellut minua millään lailla enkä saanut sitä sävellettyä. Soitin myös kerran Tommylle eduskuntaan ja pyysin häntä tekemään jotain sen eteen, ettei Suomeen louhittaisi uraanikaivoksia. Hän vastasi: ”Toni, sinähän tiedät, ettei se ole oikein minun alaani. Minun agendanihan on rakkaus.”

Vuonna 2006 osui hyllystäni käteen sattumalta Tommyn vanha runokirja. Kirjan välistä putosi ryppyinen paperi, jossa oli Tommyn minulle lähettämä, Eijalle tarkoitettu runo ”Lempeys”.  Luin runon ja ihmettelin, kuinka en ollut osannut säveltää näin vaikuttavaa runoa. Nyt sävelet loksahtelivat lempeästi paikoilleen aivan kuin ne olisivat olleet syksyn lehtiä, joita tuuli lennätti maahan, kunkin omalle paikalleen.

Sain ajatuksen säveltää ja dramatisoida Tommyn runoista ”Hyvänolon iltasoitto”.  Kerroin Tommylle Cafe Engelissä projektistani. Hän ilahtui ja lupasi tulla lausujaksi. Hän ei halunnut esiintymispalkkiota. Hän saisi tarpeeksi rahaa kansanedustajan työstä.

Kun syksyllä 2009 sain tiedon Tommyn sairaudesta, päätin luopua projektista. Joulun alla kuitenkin tapasimme Tommyn kanssa ja hän kehotti minua jatkamaan.  Kehittelimme projektia Café Engelin pöydän ääressä. Esiintyjät olisivat: Tommy, Eija Ahvo, Susanna Haavisto, Juha Tikka ja minä. Tommy ehdotti projektille uutta nimeä: ”Niitylle minä sinut veisin”.

Tommy kuoli heinäkuussa 2010.

Estradille jäi neljä – tai ehkä sittenkin viisi. Joskus kun meistä neljästä tuntui siltä, että olimme jumissa suunnitelminemme, putosi lattialle paperipinojen keskeltä runo, jonka olimme unohtaneet. Tommy oli läsnä, huurteinen valkoviinilasi kädessään, lempeä hymy huulillaan.”

Toni Edelmann