18.01.2013 Kari Hynninen kirjoitti:

Jazzyhtye Dalindèo julkaisee tulevalta levyltään singlen Ilta Tokoinrannassa

Dalindèon odotettu kolmas levy Kallio ilmestyy 22.2. 2013

Suomijazzin kärkitekijöihin kuuluvan Dalindèon kolmas albumi on saanut inspiraationsa Helsingin Kallio-kaupunginosasta. Levyltä julkaistaan digitaalinen single Ilta Tokoinrannassa sekä Kallio-aiheiset nettisivut, joissa kuulijat voivat jättää omia muistojaan, kuviaan ja tarinoitaan Kalliosta. Parhaat päätyvät levylle asti.

Helsinkiläinen Dalindèo-yhtye julkaisee odotetun kolmannen levynsä Kallio helmikuussa 2013 Suomen Musiikki -levy-yhtiöllä. Albumi sisältää säveltäjä-kitaristi Valtteri Pöyhösen Helsingin Kallio-kaupunginosan, sen paikkojen, ihmisten ja tarinoiden inspiroimaa 2000-luvun jazzia. Vaikutteita on haettu lisäksi mm. surf-musiikista, vanhan ajan iskelmästä ja balkan-melodiikasta.

Dalindèo julkaisi esikoislevynsä vuonna 2007 ja on siitä asti ollut suomalaisen jazzin kärkitekijä. Valtteri Pöyhösen johtama helsinkiläissekstetti on kerännyt mainetta perinteitä kunnioittavana mutta rajoja rikkovana liveyhtyeenä ja musiikillisena edelläkävijänä. Dalindèon musiikille olennaista ovat tanssittavuus, vahvat melodiat ja elokuvalliset tunnelmat.

Kolmas levy laajentaa yhtyeen soundia jazzista suoraviivaisempaan ja kitaravetoiseen surf-henkisyyteen. Lähtökohtina sävellyksissä soivat salakapakkojen savuisuus, vanhan swing-jazzin nurja puoli sekä 1950-luvun suomalaisen tangon melankolia.

“Helsingin Kallio on kansainvälisestikin erityinen kaupunginosa tunnelmansa ja paikkojensa vuoksi. Monesti on helpompaa inspiroitua matkoilla tai poissa kotoa, mutta tällä kertaa halusin katsoa lähemmäs ja näinkin itselleni tutun paikan kauneuden ja monimuotoisuuden. Jokaisella suurella kaupungilla on oma Kallionsa: Pariisissa se on Belleville, Berliinissä Neukölln ja Ouagadougoussa Gounghin. Kallio ei olekaan välttämättä fyysinen paikka, vaan mielentila”, Valtteri Pöyhönen sanoo.

Lähes 10 vuotta yhdessä soittaneen Dalindèon kokoonpano on edelleen sama (Valtteri Pöyhönen, saksofoni Pope Puolitaival, trumpetti Jose Mäenpää, basso Pekka Lehti, rummut Jaska Lukkarinen ja perkussiot Rasmus Pailos) ja yhtyeen synergia musiikkinsa soittamiseen ja esittämiseen on hioutunut tavalla, jolla yleisö tavoitetaan genrerajoista riippumatta.